Kontakt

Jazyk

ul.Vinohrady, Štýřice, 639 00 Brno-střed

Navigovat

Stará radnice

Stará radnice

Stará radnice (Staroměstská radnice) je jednou z nejstarších a nejvýznamnějších historických budov v Brně. Její historie sahá až do 13. století, kdy sloužila jako správní centrum města. Radnice je známá svým gotickým portálem z 15. století, který je zdobený bohatými sochařskými prvky, včetně pověstného "draka" a kola.

Co na Staré radnici navštívit:

  • Portál Staré radnice: Gotický portál je jedním z nejkrásnějších příkladů gotické architektury ve městě. Jeho zdobení zahrnuje legendární brněnského draka (ve skutečnosti krokodýla) a kolo, které je spojeno s místními pověstmi.
  • Vyhlídková věž: Jedním z hlavních lákadel Staré radnice je možnost vystoupat na věž, odkud se naskýtá nádherný výhled na historické centrum Brna. Věž je přístupná po strmých schodech, ale výhled rozhodně stojí za to.
  • Expozice: Uvnitř budovy se nacházejí různé expozice, které představují historii města Brna a samotné radnice. Můžete zde vidět historické artefakty, dokumenty a modely města.
  • Radniční nádvoří: V nádvoří radnice se často konají různé kulturní akce, trhy a výstavy. Nádvoří je krásným místem pro relaxaci a nasávání atmosféry historického Brna.
  • Legenda o brněnském drakovi a kole: Tyto dvě známé symboly města jsou spojeny s legendami. Drak, který je ve skutečnosti krokodýlem zavěšeným v průchodu, a dřevěné kolo připomínají staré pověsti, které si můžete přečíst na místě.
  • Turistické informační centrum: V budově Staré radnice se nachází také turistické informační centrum, kde můžete získat mapy, brožury a další informace o Brně a okolí. Stará radnice je nejen významnou historickou památkou, ale také místem, kde můžete začít své prozkoumávání Brna. Kombinace krásné architektury, úžasných výhledů a bohaté historie z ní činí nezapomenutelné místo, které byste neměli vynechat.

    V případě zájmu o více tipů na akce v Brně, se podívejte ZDE

Zpět na výběr článků